Tanken med den här sidan är att  presentera en suckulent  (dvs. även en kaktus) som man tycker förtjänar en plats i rampljuset. Har ni förslag - önskningar på kommande plantor som ni tycker är värda titeln suckulent  porträtt , så skicka dom till mig eller skriv gärna ihop en text själva så lägger jag upp dom i turordning.

Euphorbia grandicornis

Familj: Euphorbiaceae
Botaniskt namn: Euphorbia grandicornis
Svenskt namn: Djävulstörne
Härkomst: Afrikanska kontinenten - Sydafrika KwaZulu-Natal,
Swaziland, Mozambique, Kenya
Växtmiljö - Biotop: Växer på låglandet i varma torra miljöer ofta skyddad
av gräs och mindre buskar.
Odling: Väldränerat substrat i full sol. Vill ha mycket vatten under tillväxt perioden. Vinter temperaturen bör ej understiga +10 för bästa resultat.

Euphorbia grandicornis har jag alltid gillat! De långa vassa taggarna, stammarna som är uppdelade i olika segment och växtsättet tycker jag är mycket vackert.
Min första kontakt med denna Euphorbia började för många år sedan.... När jag som liten pryade Tagene handels trädgård som det hette då, (idag förvandlat till Plantagen) fick jag överta en stickling från en stor planta som fanns i butiken. En i personalen hade länge försökt få rötter på denna stickling utan att lyckats. Det gick inte heller när jag försökte........
Jag har senare hört att det kan vara problem med att rota sticklingar från Euphorbia grandicornis. Om det är någon som mer exakt vet hur det ligger till med detta så berätta gärna!
Plantan som jag nu odlar har jag fått från en god vän i Tyskland. Det är mitt tredje försök. Jag har haft den i 2 säsonger och den klarade förra vintern bra i växthuset trots att temperaturen ofta låg på ca. 5 - 8 grader. Så den nöjer sig tydligen med lägre grader än vad som normalt rekommenderas. Mitt tidigare försök för några år sedan gick inte så bra just på grund av att temperaturen under vinterförvaringen var för låg.
Det är en Euphorbia som växer lagom fort och inte blir för stor och enligt min smak en mycket vacker planta även om den inte är en svårodlad raritet!

Magnus Björlin

Euphorbia grandicornis (Foto M.Björlin)

Astrophytum caput-medusae

Familj: Cactaceae
Botaniskt namn: Astrophytum caput-medusae
Svenskt namn: Saknas
Härkomst: Mexico, Nuevo León
Växtmiljö - Biotop: Växer i buskstäpp, i skuggan under buskar.
Odling: Halvskugga till skugga. Mycket väldränerat substrat.
Ympade plantor (som är vanligast) kräver mycket vatten
då de saknar sin naturliga pålrot. "Armarna" kan lätt torka.
Försiktig vattning för plantor på egen rot.
Vinter temperatur mellan +5 till 10 grader.

En mycket märklig och udda kaktus! Som ännu en gång visar på mångfalden och den stora variationen inom kaktusfamiljen. Upptäcktes först år 2002 i Mexico. Då den växer under buskar långt ute i otillgängliga stäppområden, är den mycket svår att upptäcka. Man undrar ju om det finns mer intressanta och annorlunda kaktusar att finna. Är detta den sista kanske...?
Några av mina egna  odlingserfarenheter av A. caput-medusae är att frön gror bättre vid något lägre temperaturer än vad som normalt rekommenderas vid kaktus sådd. Om man bara har en planta så kan pollinering med A. asterias ge grobara frön. Jag har försökt att pollinera med andra Astrophytum utan resultat. Märkligt nog så blir det inga hybrider.
Vilket hade vart spännande kanske...
Mina egna plantor verkar vara något känsliga för hög luftfuktighet under vinterförvaringen, som en del andra Astrophytum. Vilket kan ge fläckar.

Magnus BjörlinAstrophytum caput-medusae
(Foto M.Björlin)

Selenicereus macdonaldiae

Familj: Cactaceae
Botaniskt namn: Selenicereus macdonaldiae
Svenskt namn: "Nattens drottning" används oftast
Härkomst: Honduras
Växtmiljö - Biotop: Torra skogar, där den klättrar i buskar och träd och ibland har ett krypande växtsätt.
Odling: Växer bäst i lätt skugga.
Vill ha mycket vatten under växtperioden. Odlas helst i ett mer humusrikt substrat än vad  som vanligtvis brukar användas till Kaktusar.
Vintertemperatur +12 till 15 grader.


Selenicereus macdonaldiae är en av ca 5 arter inom Selenicereus som har blommor
i storlek  "extra large".
Den kan övervintras i lägre temperaturer än  vad som rekommenderas.
Men det på verkar blommningen  negativt. 
Tål ej frost eller temperaturer på ett par plus grader under någon längre period.

Min planta blommade nu igen i Juni 2012 efter ett uppehåll de 2 senaste åren då temperturen vart lägre i växthuset pga de kallare vintrarna. Den är lätt att känna igen då stammarna har små "upphöjningar" vid areolerna som man kan se på bilderna.

Magnus Björlin


Den första blomman börjar öppna sig vid halv sex tiden på kvällen. Då är det ännu ljust ute.
(Foto M. Björlin)

Blomman fullt utslagen vid midnatt.
(Foto M. Björlin)

Blomman mäter ungefär 25 cm i diameter.
(Foto M. Björlin)