Odlingstips

Foto: M. Björlin

Bladkaktusar och andra epifytiska kaktusar

Bladkaktusar i naturen

De flesta epifytiska kaktusar har sin hemvist i djungler och regnskogar i Central- och Sydamerika samt i Västindien och Mexiko. I skuggan av lövverket har de sin boplats på trädstammar och i grenklykor. Några arter har rötterna i jorden vid trädets fot och klättar uppför stammen med hjälp av luftrötter. De tar inte någon näring från trädet de växer på, utan lever enbart på det vatten som rinner nedför stammar och grenar.

I gruppen ingår några av våra vanligaste krukväxter, till exempel jul- och påskkaktus. En annan känd art är ’Nattens drottning’. Flera olika arter bildar lätt hybrider med varandra; det är genom sådana korsningar som odlare tagit fram de så kallade Epiphyllum-hybriderna med sina stora färggranna blommor. Anmärkningsvärt är att hybriderna kan vara fertila, en egenskap som dessa kaktusar delar med orchidéerna. Att det ändå finns rena arter i naturen beror på att de växer på olika växtplatser, pollineras av någon speciell insekt eller blommar vid olika tider.

Placering och plantering

De epifytiska kaktusarna måste placeras ljust men delvis i skugga, annars får de lätt brännskador på bladen. Öster- och västerfönster duger bra, eller en bit in i rummet om man bara har söderfönster. Bästa tänkbara placering är längs innerväggen på en glasveranda. Sommartid vill de vara utomhus, gärna i en ampel i något träd där lövverket skuggar plantan under större delen av dagen. Men det finns bladkaktusar som inte tål någon sol alls; några timmar i solen kan förstöra en stor planta. Ett annat bra sommarviste är under ett genomskinligt plasttak över en uteplats Glöm inte att vattna och duscha, så att miljön blir så lik regnskogen som möjligt – och ta in dem innan nattfrosten slår till.

Uppe i träden där de epifytiska kaktusarna växer tillsammans med orchidéerna är jorden genomsläpplig och näringsfattig. Bästa jordblandningen innehåller därför orchidékompost. Blanda lika delar orchidékompost med kaktusjord och lägg i lite grus för tyngdens skull – annars kan stora plantor välta. Alternativ till den dyra orchidékomposten är att själv blanda pinjebark, kokosfiber och vitmossa.

Vatten och gödsel

Vattna inte plantan förrän efter en lätt upptorkning, men den får inte torka ut för mycket; det ska vara som i djungeln. De här kaktusarna föredrar ett surt odlingssubstrat framför ett basiskt, så kalka inte! Inte heller behöver de särskilt mycket kväve vilket det finns mycket av i de vanliga krukväxtgödselmedlen. Det finns gödsel som innehåller andra proportioner av N, P och K - tomatgödsel är ett sådant som fungerar bra. Sommartid bör de få en jämn näringstillförsel - lite vid varje vattning.

Vintervila

De epifytiska kaktusarna kräver en sval viloperiod för att blomma. När hösten kommer minskar man på vattningen. Under vintern behöver de bara lite vatten, så att de inte skrumpnar och får torkskador. Om de sprayas med vatten då och då mår de bra. Under vintervilan måste de också få tillskottsljus från exempelvis ett lysrör. Temperaturen bör inte understiga 12 grader. Vissa klarar 10 grader medan andra kräver 15.

Sticklingar

Sticklingar rotar sig lättast om de får stå varmt. De avskurna sticklingarna måste först torka i någon vecka innan man sätter dem i jordblandningen (samma jord som för vuxna plantor). För att sticklingen inte ska ruttna kan man lägga vitmossa kring snittytan och på hela den del av bladet som har kontakt med jorden. Vitmossa har en antiseptisk effekt som hindrar nedbrytningsorganismer att angripa sticklingen.

 Släkten med epifytiska eller klättrande kaktusar

Disocactus, Epiphyllum, Hatiora, Heliocereus, Hylocereus, Lepismium, Noplaxochia, Peniocereus, Rhipsalidopsis, Rhipsalis, Schlumbergera, Selenicereus, Weberocereus, Willmattea och Wittiocactus.

Text: Cecilia Lund och Britt-Marie Tenghoff

 

Foto: M.Björlin

Skötsel av klot och pelarkaktusar

Placering och vattning

Bästa placeringen är ett öster- eller söderfönster. I nödfall går det bra med vilket fönster som helst, men då bör man ha extra belysning. Lågenergilampor fungerar bra som växtbelysning och helst ska lampan ge minst lika mycket ljus som en 100 W glödlampa. Anledningen till att lågenergilampor och lysrör är bäst är att de inte avger så mycket värme. Om växten får mycket värme och förhållandevis lite ljus kan den bli långsmal och ljusgrön, eftersom balansen mellan ljus och värme rubbas.

Kaktusarna vattnas med vanligt vatten när jorden känns torr. I ett varmt söderfönster kan det gå åt rikligt med vatten om solen ligger på. I många böcker står det att man ska vattna ca en gång i veckan eller varannan vecka, men jag har lyckats bäst genom att känna på jorden och vattna när det har känts torrt. På sommaren (maj-augusti) är det bra att vattna med näring (t.ex. Bio Bact) varannan vecka. När du vattnar glöm ej att titta efter eventuella angrepp av ohyra.

Kaktusar gillar stå varmt på dagen och svalt på natten. De kan med fördel ställas utomhus på sommaren. Plantorna kan ta skada av solljuset när man sätter ut dem. För att undvika brännskador vänj dem successivt vid den starka vårsolen. Ta in plantorna igen innan första frosten.

Omplantering

I slutet av mars kan man börja vattna igen och öka successivt, ju finare väder desto mer vatten. På våren är bästa tiden för omplantering. Här kommer ett tips på jordblandning:

- 3 delar så- eller blomjord (beroende på hur näringsrik jord du vill ha. Med såjord krävs mer näring vid vattningen).

- 3 delar sand och singelgrus ( ger en bra dränering)

- 1 del små lecakulor och/eller pimpstensgrus (pimpstensgrus ger bra konsistens, men kan vara svårt att få tag på..........( Finns att köpa via föreningen)

Kaktusar i butiker står ofta i ren torv det är inte någon bra jord för dem. De behöver därför planteras om efter inköp och hamna i en jordblandning som mer liknar den som finns i deras ursprungliga natur.

Vintervilan

Innan vintervilan, som börjar i oktober-november, minskas vattningen efter hand och upphör slutligen nästan helt. Vintervilan är en mycket viktig del av livet för kaktusarna. Efter en riktigt god vintervila, som är över i slutet av mars, blommar nästan alla kaktusar med otroligt vackra blommor i riklig mängd. Många kaktusblommor doftar också ljuvligt.

Under vintervilan bör temperaturen vara 5-10 C och då ska kaktusarna stå torrt och ljust. Står plantorna varmare bör de få lite vatten någon gång så de inte torkar ut helt.

Övervintringsplatsen kan t.ex. vara en uppvärmd glasvarenda, i källaren eller på vinden. En frostfri sommarstuga är också ett utmärkt förvaringsställe. Det enda som krävs är att det finns tillräckligt med ljus och en temperatur mellan 5-15 C.

Kaktusarna behöver ca 10 timmars ljus varje dag, extra lampor är att rekommendera vintertid. Om man inte har tillgång till en riktig övervintringsplats åt kaktusarna kan man ställa dem bakom en rullgardin i ett ljust fönster. Då blir åtminstone nattemperaturen lägre. Kaktusar som står varmt vintertid behöver lite vatten ca en gång i månaden.

Text: Cecilia Lund och Britt-Marie Tenghoff