Resan till Holland våren 2014

Då var vi änligen på väg!
Och vi börjar med mat och dryck......

Åter blev det dax för en resa söderut i föreningens regi. Förra årets resa till Tyskland blev så lyckad att det gav mersmak. I år ställdes siktet in mot Holland. Vi var sex stycken som med en hyrd minibuss äntrade Kielfärjan med destination Kiel. Vår ordförande hade bokat buffé och vi lät oss väl smaka. Väl framme i Kiel startade en 55 mil lång resa mot Holland och Hans Biesheuvel, Lakerweld vid Lexmond som ligger strax söder om Utrecht. Hans hus och anläggning låg lummigt inbäddad i grönska i en liten by med gårdar vars tak var av halm och gav ett mysigt intryck. Hans som mötte oss var en man med mycket personlig prägel, iförd grön overall och gula hela träskor storlek 50 hälsade han oss välkomna. Vi fick botanisera själva medan Hans gick och satte på kaffe. Hans hade mycket att erbjuda i växtväg men plantorna stod lite " huller om buller " så det blev mycket letande innan vi hittade vad vi sökte. För min del lade jag speciellt märke till alla Astrophytum Asteria i olika mönster som vi på vår förra resa fått beskrivna som riktiga rariteter. I övrigt fanns mycket av Rebutia, Lobivia och Echinocereus. Vi fick även förtroendet att gå in i hans privata anläggning. Hans uppgav också att han inte hade belysning av växthuset under vintern.

Efter våra inköp bar det av till vårt hotell i Best. Ett riktigt fint boende där vi stannade i två nätter. När vi anlände fick vi oss ett gott skratt, två P-platser närmast entrén var reserverade enbart för kvinnor. Nästa dag bar det av till Ine och Cok Grootscholten strax söder om Den Haag. Vår GPS hjälpte oss med adressen, utan den hade det blivit problem. Grootscholtens växthus på 1.800 m2 låg i ett riktigt växthuslandskap med stora växthus så långt vi såg.

Tjusig plantering utanför bostadshuset som var sammanbyggt med växthusen. Man kom först in i en stor hall där det fanns både bil, lekstuga, husvagn och stora plantor i en salig blandning. I växthuset fanns enorma mängder plantor att välja bland och det vi själva inte hittade hjälpte Cok oss mycket välvilligt att finna. Vi förundrades över de stora mängder Lophophora Williamsii som han drev upp, men vi var ju i Holland. Det fanns massor av Ephiphyllum hybrider, sansivieror, Echino, ja nästan allt. Snygga etiketter skrevs på varje planta, ordning och reda. Efter detta besök stääldes färden österut till Panningen där Sandra Evers drev anläggningen Tropical Center som bestod av växthus på 12.000 m2. Väl inne i entrén trodde vi först att vi stod i ett Afrikanskt discotek. Uppstoppade djur och Afrikanska masker var placerade i den mörka panelklädda lokalen. Delar av växthuset var också avsett att ha fester i med djungel och ökentema. I de enorma utrymmena fanns Yucca som man specialiserat sig på samt Nolinor, Agaver, trädorbunkar och bambu. Försäljningen var klart inriktad på Internet och offentliga miljöer, men även småkunder som vi fick köpa. Vi gick mycket nöjda där ifrån, och bildens lastutrymme krympte väsentligt. Åter till hotellet njöt vi av hotellrestaurangens läckerheter. Lite öl på rummet avslutade dagen. Nästa dag bar det av mot Tyskland och strax väster om Osnabruk svängde vi av norrut mot Rhauderfehn och familjen Ulrich Dosedal som specialiserat sig på plantor från Mexico. Ulrich uppgav att han var på väg att besöka Mexico för 21:a gången. Växthusen hade han byggt själv av delar från en nerlagd badanläggning. Han började sin kaktusbana 1980 när han bodde i Osnabruk.

Ulrich har också varit ordförande i Ecinosällskapet och har specialiserat sig på vinterhärdiga arter. I växthusen fanns mycket blommande kaktus som lockade till köp. Mängder av Ariocarpus, Astrophytum och givetvis Echinocereus. Frun i huset stod för kaffet och ett alldeles underbart kakfat. Så bar det av igen genom ett regnigt nordtyskland och mot Kiel där färjan väntade med ett härligt buffébord. Hemkomna till Göteborg välkomnades vi av anhöriga som mötte upp för vidare transport till hemorten. Vi kunde konstatera att vi åter varit med om riktigt härliga upplevelser som ger mersmak.

Vid tangenterna

Stig-Arne Gullbrantz

Cool